Fotók importolása Lightroomba

Importolás, importálás, kinek hogy tetszik. Minden munkafolyamatnak legtöbbször ez az első lépése.

Első Lightroom katalógusunk létrehozása. Hol tároljuk?

A Lightroom lelke a katalógusa. Ebben tárol minden információt, amit a fotóhoz hozzáadunk (pl. copyright információk, metaadatok), valamint minden módosítást, amit a fotókon végzünk (pl. minden, amit a Develop modulban csinálunk a fotóval). Magát a fotót nem tárolja, az a katalógustól függetlenül lehet, akár egy másik meghajtón is.

Lightroom első indítás. És egy jó tipp: a splash screen személyreszabása

Beszereztük a Lightroomot, feltelepítettük a gépünkre. Nosza, indítsuk el! :) Ami legelőször fogad bennünket az az úgynevezett "splash screen".

Lightroom: tipp a telepítéshez és frissítéshez

Az alábbiakban egy egyszerű tippet szeretnék megosztani veletek, ami a telepítés és frissítés folyamán jön jól, és helyet lehet vele megtakarítani a számítógépetek merevlemezén.

Lightroom árazás. Honnan szerezzem be?

Tavaly májusban az Adobe bejelentette, hogy elindítja a Creative Cloud (CC) elnevezésű szolgáltatást: mára a legtöbb Adobe szoftver - beleértve a Photoshopot is - ezen keresztül tölthető le, havi- vagy éves díj kifizetése után.

Lightroom: Mac vagy PC? OS X vagy Windows alatt?

A Lightroom - ahogy az összes friss Adobe program - fut Windowson és Macen is. Mi több, pont ugyanúgy néz ki, pont ugyanúgy működik, pont ugyanazt tudja.

Lightroom, oké. De kinek való? (példákkal illusztrálva)

A bejegyzés címében lévő kérdésre a válaszom: mindenkinek, aki valamilyen módon fényképeket készít.

Lightroom vagy Photoshop?

Sokat hallottam már ezt a kérdést, sok fotós nagy dilemmája ez. Persze csak azután, hogy Canon vagy Nikon, Pentax vagy Sony, vagy újabban: tükörreflexes gép vagy elég az okostelefon is? :)

Köszöntő. Induláshoz.

(közben egyre erősödő dobpergés a háttérben) Ezennel elindul a Lightroomblog, az első ízig-vérig Lightroom témájú blog, magyarul! (cintányérra rácsap kettőt-hármat, dobpergésnek vége)