Hószitálás játszik...

Tegnap havazgatott kicsit. Mostanában tél van, ami normális, hisz téli hónapokat írunk. Persze vannak emberek, akik meglepődnek azon, hogy havazik néha - TÉLEN -, dehát ilyen világot élünk: már annak a kevés hónak is örülni kell (vagy nem), ami hull (és nem esik).

Szerencsére itt fenn nálunk a "hegyekben" egész jól tartja magát már napok óta a hó, van is úgy, hogy nem tudunk a házhoz feljönni kocsival - de mi csak kacagunk rajta! De nem a Telet nevetjük ki, ezt a vézna, erőtlen, haldokló Nagy Öreget, akit egyre jobban elnyom (egy kis emberi segítséggel) a többi, erősebb Évszak. Mi annak örülünk, őszinte, gyermeki szívvel, hogy végre tél van, végre igazi tél van! És néha, álmos reggelekre, friss, puha hó vár kinn ránk!

Sajnos lenn a "nagyfaluban", a nagy Budapesten, nem tud megmaradni a Tél, bár próbálkozik néha-néha, de nincs már nagyon ereje. Így aztán hétvégén van is nagy forgalom a főúton itt előttünk: mennek fel a népek Dobogókőre havat látni! Persze, jól van ez így, nincs ezzel semmi baj, csak kár azért, hogy a ma felnövő városi gyerekek nem tudnak olyan jókat szánkózni minden nap iskola után, mint ahogy az még a mi időnkben volt vala :) Mert milyen jó volt az biza!

A tegnapi hópilingélést látva gondoltam készítek pár felvételt. Úgyis épp az Apple Final Cut vágóprogramjával barátkozok (az eddig használt és nagyraértékelt Adobe Premiere után kicsit más világ, de tetszik). Legalább lesz egy kis képanyag, amit összevághatok! (nem mintha nem lenne több száz giga feldolgozatlan videó még a tarsolyomban...)

Aztán valahogy eszembejutott ez a Republic szám. És míg a felvételeket készítgettem, ezt hallgattam. Nem az a tipikus Republic szám, de mégis: a csodálatos zongorajáték és Tóth Zoli hangja megígézi az embert...

Hószitálás játszik fák fagyott ujjain
Visszafelé jönnek elszaladt álmaim
Szellemfecskék ülnek végig a drótokon
Emberlakta tájon nincsen már oltalom

Riadtan sikít az utolsó értelem
Rózsaszín bazárban műanyag kereszten
”Öt forintért kugler” az egész világ csak
Lelkem országútján nem találtam házat

Szél szalad keresztül hűvös templomodban
Bűnök térdepelnek lábaidnál sorban
Van nekünk meleg hely réten és vadonban
Rókatestvérek közt bűzös odvainkban


a zenéért köszönet a Republic együttesnek:
Hószitálás játszik...
("Aki hallja, adja át!!!" c. albumról, 2003)

film: Canon EOS 5D Mark II & Canon 50mm f/1.4

készült: Pilisszentkereszten, 2015. február 4-én

Hószitálás játszik... from Kőmíves Zoltán on Vimeo.

vissza a blog főoldalára