CRITICAL MASS
Budapest
Föld Napja 2012

Fotók az idei első budapesti Critical Mass biciklis felvonulásról, melyet ma, a Föld Napján tartottak!

Az nem volt kérdés, hogy elmegyünk-e tekerni vagy sem a Critical Massre, az viszont, hogy viszem a fotógépet, csak az utolsó utáni pillanatban jutott eszembe. Mikor már mindenki készen állt az indulásra. Gyorsan fogtam az ötdét, a lencsével, ami épp rajta volt (50mm 1.4, mi más? :) ), beletettem a kis táskába, mellé a polárfiltert, és semmi mást. Épp megnéztem gyorsan, hogy aksi van-e a gépben, és már robogtunk is a rakpart fele, ahol a start volt.

Már a nép összegyűlt, akarom mondani a tömeg :) A kritikus massza. Sokan voltak, de ez egy ekkora városnál, mint Budapest, normális dolog. Azért otthon, Váradon sem kell szégyenkezni, ott is szép számmal el szoktak jönni a bringások a pár éve megszervezett Critical Massre (talán 2007-ben volt az első ilyen akció) - igaz, az ottani biciklis felvonulásoknak --- azon kívül, hogy vidámkodva tekerünk egyet --- nem sok eredményük és látszatjuk van......

Zsolti már várt minket. Forma 1-et néztünk, azért értünk ilyen későn ide. Na, nem baj, kapunk azért Critical Mass-es matricát, amit buzgón mindhárman azonnal felnyalunk a bringáinkra! :) Az eleje már bizonyára elindult, de mi azt nem látjuk ilyen hátulról. Gyorsan készítek pár fényképet, csak úgy lazán, bemelegítésképp :) Aztán elindulunk mi is, elvegyülünk a tömegben, amely sodródik lefele a rakparton. Néha azért meg kell állni, hisz annyian vagyunk, hogy bedugul a rakpart és nem lehet haladni! Bringás dugó, ilyet is ritkán él meg az ember! :)


Ez a kép mutatja a legjobban: ilyenkor mindenki csak a bringásokra figyel.... :))

Az Országház előtt a tömeg: bringások, amíg a szem ellát, előre...

...és hátra is!

Az egész tekerés jó hangulatban zajlik. Mindenki vidám. Az alagutakban jókat kurjantunk, kiabálunk :) ("Kikapott a Barszaaa!" :D :D :D) Valaki a dudát nyomja veszettül! :) Az Erzsébet híd után a Lánchídon is áttekerünk.

Az Andrássy úton már kicsit szomorkodunk: mindjárt vége a mókának. Pár perc, és a Hősök terén vagyunk, majd jön a végállomás: a Városliget.

Itt elkezd kicsit csöpörögni az eső, míg bevárjuk a sor végét, ami ekkor még csak valahol az Erzsébet híd környékén jár... Komoly! De a hangulatra nincs panasz azért, senki nem sír egy kis eső miatt.

A várakozást végül hihetetlen látvány koronázza: sok-sok ezer bringás emeli fel biciklijét egyszerre - ezzel zárul első budapesti Critical Massünk! Jó volt, tetszett - ősszel megint megyünk! :)

Még több fotó itt, a Facebookon.
A fotók nem nagy számok, de ahhoz képest, hogy mennyi energiát fektettem beléjük, egész jókra sikeredtek szerintem! :) Mondjuk a látvány adta magát, szóval az érdem nagy része nem az enyém, hanem azé a sok ezer biciklisé, aki eljött ma erre a rendezvényre!
Minden fotó az 50mm-es lencsével készült, legtöbbjük polárfilterrel, ISO 160-on és 320-on, 1/80 körüli záridővel - néhány ezek közül be is mozdult, azok mentek is rögtön a kukába (elég felhős volt idő, mint a képeken is látszik). Sokan oda-s-vissza vannak az új Canon EOS 5D Mark III csúcsszuper AF-rendszerétől: nem tudom, nekem a Mark II-jé is bőven megteszi, valamennyi képem - még ilyen mozgalmas körülmények között is - tűéles lett, perfektül fókuszban. Kicsi odafigyeléssel szerintem a legtöbb hétköznapi esetnél megteszi a régi Canon AF-rendszer is, középső fókuszpontot használva, AF-ON gombbal (legjobb kombináció, évek óta úgy fotózom és sosincs bajom a fókusszal!)
Na csak ennyi megjegyzés így a végére fotós szempontból! :)

vissza a blog főoldalára