B U D A P E S T
A Következő Fejezet

Elérkezett egy nagy váltás ideje, Budapestre költöztünk.
Úgyhogy a tavasz már itt ér minket.
Persze azért fogunk majd sokat járni még haza, mert az otthon azért mindig otthon lesz, és kedvenc kirándulóhelyeinkről sem fogunk teljesen megfeledkezni. Még jó!
És amúgy is, van még sok fotó az elmúlt hónapok, évek kirándulásairól, amiket még fel sem dolgoztam, így amikor arra is sor kerül, gondolatban mégiscsak ott leszek, ahol a legjobban szeretek lenni...

A fotózással persze nem hagyok alább, sőt, remélem hogy az új környezet inspiráló lesz. Inspirálóbb, mint Nagyvárad volt az elmúlt időben... Szeretnék majd szabadidőmben minél többet fotózni, mind Budapest érdekességeit, mind Magyarország gazdag természeti szépségeit megörökíteni. Hisz olyan keveset jártunk eddig errefelé, és annyi sok szép van itt is!

Múlthéten, kedden, bepakoltunk mindent a kis Pandába (kész csoda, mennyi minden belefér abba az apró kicsi autóba!), és irány Budapest. Késő délután indultunk el, és ahogy sötétedett, elkezdett havazni. Először csak apró pelyhekkel, havaseső-szerűség, ami el is olvadt az úton, aztán egyre sűrűbben és sűrűbben. Minél jobban közeledtünk Budapesthez, annál nagyobb hó volt az úton: helyenként csak 30-40-el lehetett menni, kezdett besűrűsödni a forgalom. Aztán Lisztferihegy környékén elállt a havazás. Pesten már csak nedvesek voltak az utak, reggelre pedig nyoma sem volt a hónak: éjszaka langyos szél jött, és végleg elfújta a Telet.
Így érkezett a Tavasz Budapestre, és így érkeztünk meg mi is a Tavasszal. :)

Szerdán gyönyörű napsütésben sétáltunk a Duna-parton (5 percre van a lakásunktól - XIII. kerület, Dráva utca - a rakpart). Az én fotótáskám, géppel, lencsékkel nem fért már be a Pandába (majd szombaton hozták Petra és Csabi utánunk a Zafival, a csomagok másik felével) - így mikor lementünk sétálni, nem volt nálam az "ötdé". Sebaj, a Réka 500D-je kéznél volt, és mivel ő nem akart fotózni, elhoztam hát én - az 50mm-es lencse volt rajta, azzal lőttem az alábbi képeket:


Ez egy nagyon rosszul megkomponált fotó! :) "Dől jobbra" teljesen, csöppet sincs egyensúlyban - de a színei miatt mégis tetszik: az 500D szépen hozta ki a híd sárga színét, a polárszűrő pedig eltüntette a fém csillogását és szép kékké varázsolta az eget!


A Parlament fele sétáltunk, és a Margit hídnál voltunk épp, amikor a Nap kezdett alábukni. Az utolsó fénysugarak gyönyörűen világították meg a hidat.
Az előző képhez képest ez azért már egy jobban megkomponált felvétel. (de azért még messze ez sem tökéletes.) Maguk a fényviszonyok is érdekesebbek voltak: a napsugarak megcsillantak a híd fémjén, a világosabb rész pedig egyből a kép közepébe vonzza a néző tekinteté. A filter itt is szépen mélyíti az ég kékjét. Lám-lám, mit tesz egy pár fokos elfordulás!


Ez már a Budai várnegyed sziluettje. Kevés fény volt már, így gondoltam alulexponálom a képet. Ez lett belőle :-)


Ez pedig már a Parlament gyönyörű homlokzatából egy részlet, már esti világításban.
Kézből fotózva, mert az állványt persze otthon hagytam... Az 500D-n nem igazán lehet tekerni az ISO-t úgy, mint az 5D-n. Sőt, már ISO 200-on is láthatóan zajosodik a kép.


Gyönyörű ez az épület!
Lencse csak az 50mm-es volt nálam, ami az 500D-n full frame viszonylatban ugye 80mm-esnek felel meg - onnan ez a "kis-telés" perspektíva. De így is tetszik ez a fotó, ennyire szűkre "vágva"! :)

Ahogy sétálgattunk, kigyulladtak a Lánchíd fényei is a távolban... Mellettünk az autók álltak az esti rakparti dugóban.
Nem igazán van fókuszban ez a kép, talán a bal oldalon lévő lámpa az, ami éles... Kicsit alul is van exponálva, mivel nem volt már elég fény és nem akartam az ISO-t túltekerni az 500D-n (Lightroomban meg nem akartam túl sokat húzni rajta, amúgy sem szokásom...) Szóval ez is egy olyan kép, amit majd nyugodtan, megfelelő felszereléssel és beállításokkal, jobb perspektívából újra kell majd fotóznom egy napon. (végülis ezek inkább csak vázlatok akartak lenni, jövőbeli fotózásokhoz, de végül egyik-másik kép igazán megtetszett, ezért feltettem őket ide a blogra :) )

Szép este volt, kellemeset sétáltunk! :)
Ez volt az első napunk Budapesten.

Aztán csütörtökön (március 1.) megvolt az első munkanapom is! :) Csak annyit mondok: nagy kihívás lesz ez nekem, nagyon érdekesnek tűnik az egész így első benyomásokból! :)

Csütörtök-péntek aztán eltelt hamar, hétvégén pedig jött otthonról a csomagok másik fele, Petra és Csabi kíséretében :)
Szombat délután kimentünk egy kicsit sétálni a Várba. Geri is jött velünk. Szép, tavaszias idő volt. Az alábbi képek ott készültek, mostmár a frissen megérkezett 5D Mark II-mel (látom idő közben megjelent az 5D Mark III is... vélemény röviden: a gép nem rossz, de az árát nagyon magasra tették... ennyiért nem éri meg...). Továbbra is az 50mm-es lencsével fotóztam (karácsony óta van meg ez a kis f/1.4-es lencse, és eddig nagyon meg vagyok vele elégedve! Rövid beszámoló a "mini-tesztek" részben.)


Ez a kedvencem az elmúlt időben fotózott képeim közül!
Volt egy emberek - és kutya :) - nélküli is, de aztán egyszercsak feltűntek ők... nem a legtökéletesebben komponált kép, de nekem nagyon bejön, főleg a kutya árnyéka tetszik! Azon belül is a farkának a hosszú árnyéka :)

A fix 50mm-es lencsénél nincs ugye zoom (magyarázat: azé' me' fix :P), és mivel az egész egy pillanat alatt történt, gyorsan kellett komponálnom és "lőnöm". Én ilyenkor amúgy nem úgy csinálok, mint az a kínai turista, akit szerdán láttunk a Parlament mellett (igen, már tele van ilyenkor is a város Távol-Keletről érkezett turistákkal). Szóval egy fiatal srác volt, beállt "fotós pózba" a vadiúj Canon EOS 60D-jével (nem rossz indulatból mondom, de látszott rajta, hogy nem egy Ansel Adams szintű fotós :) Már nem a gépéből, hisz nem a váz vagy a lencse teszi a fotóst, hanem az elkészített kép ugye. Maga a póz, ahogy beállt, mindent elárult róla :) ). A gép Continuous Shooting módba volt állítva, ez rögtön kiderült: lenyomta a gombot, és fotózta... a szél fútta magyar zászlót... Komolyan. Másodperceken keresztül kattogott a gép... Nem azt mondom, gyönyörű zászlónk van, büszke vagyok rá, és olyan jó amúgy itt mindenütt azt látni! De azért ennyi fotót készíteni egy zászlóról!... Első benyomásom az volt - lásd a hülye fejemet! :) -, hogy a srác biztosan JPEG-ben fotózik :)) RAW-ban normális ember nem fotózik ilyen "stílusban".
Szóval én amikor ezt a képet készítettem, akkor csak egyszer nyomtam meg az exponáló gombot (és nem, a gép nem volt Continuous Shooting módba állítva :P), és ez lett belőle. Nem egy tökéletes felvétel, de nekem első ránézésre (még mielőtt lenyomtam volna a gombot) is az volt a gondolatom, hogy a legjobb kép lesz ez az elmúlt időből! Szeretek délután fotózni, amikor kellemesek a színek és ilyen hosszúak az árnyékok.


Délutáni árnyékok
Ennél direkt figyeltem a kompozícióra. Kevés élet van a képben, az volt az első gondolatom. Egy fekete macska, ha jött volna ott lefele a lépcsőkön, lehet dobott volna rajta egyet --- most jobb ötlet nem jutott az eszembe :) De így ez egy egyszerű, nem túlbonyolított kép, nem sok mondandóval.

Lánchíd, Duna, Országház - délutáni napsütésben
Fix 50mm-es lencse, no zoom, így erről a helyről csak ebben az, igencsak szűk, vágásban tudtam lefotózni ezt a budapesti panorámát :) Az ég kékje a késő délutáni napfényben szépen tükröződött vissza a Duna vizéről.

Sétálunk a várban

A Nap hamar lement. Bár - ahogy a Funtineliben is írja :) - ilyenkor, tavasszal, minden nap nő egy "jóakaratnyit" a napok hossza... :) De azért még így, március elején, elég hamar sötétedik.

[*OFF*
Otthon, Várad, ilyen szempontból szerencsés, hisz ott a leges leghosszabbak a nappalok a kelet-európai időzónában: pl. amíg ott télen mondjuk délután 5-kor sötétedik, addig 15km-rel arrább, a határ túloldalán, mondjuk Biharkeresztesen vagy Körösszegapátiban :) még csak délután 4 óra van, és már búcsúzik is a nap és kezd sötétedni.
De ugyanígy, tovább a Közép-európai időzónában (CET), Magyarországon a legrövidebbek a nappalok így télen/tavasszal: pl. Madridban sokkal később sötétedik, mint itt, Budapesten :)
*ON*]

Úgyhogy mivel ide sem cipeltem az állványt magammal, szépen eltettem a gépet a fotótáskába. Most csak sétálni jöttünk egyet, és ezért nem akartam hozni az állványt, meg a beállításokkal bajlódni. Lesz majd arra idő bőven máskor, fotós-délutánokon és estéken, emiatt nem aggódok :)

Megvártuk, amíg a szépen kigyulladnak a fények. Hűvös szél fújt, sapka is felkerült. Aztán eszembe jutott, hogy a gépet ha ráteszem a széles beton-korlátra, ott megáll stabilan, és tudok 2-3 másodperc expós képeket készíteni :) Úgyhogy sok beállítás, komponálgatás és tökölés nélkül született az alábbi két kép, első kék-órás budapesti fotóim a Várból:


Főleg a második fotó színvilága tetszik!
Szerintem sokat fogunk innen fotózni! :)

Szóval, így kezdődött. Az új kaland, a Következő Fejezet.
Kíváncsian várom a folytatást :)

vissza a blog főoldalára