Az első hó

Az első mindig emlékezetes marad: az első csók, az első szerelem (hohhhóóó, de rég is volt! :) ), az első bicikli, az első kirándulás, az első hó.

Mikor idén tavasszal ide felköltöztünk Pilisszentkeresztre, kb. két hetet csúszott a költözés időpontja, mivel akiktől vettük a házat, nem tudtak elköltözni, akkora hó volt még itt! (ekkor Budapesten már rég semmi nem volt!) Aztán eljött a várva várt nap, s lám, azóta is itt lakunk, s megéltük már itt az első tavaszt (zöld volt, nagyon zöld), az első nyarat (budapesti bérlakásunk után frissítően üde és hűs volt, nem volt kánikula és nem volt olvadó aszfalt), és az első őszt is, ami színes volt, de közben munkás is, mivel nekiláttunk kicsit rendbetenni a házat a közelgő télre. Ahogy a videón is látszik itt-ott, nem vagyunk még teljesen készen, de nem kerget a tatár, van még idő, előttünk az egész élet! :) Kész lett a téglakályhánk, s miközben e sorokat írom, lenn vidáman pattog benne a tűz, s kellemes meleg van idebenn. Kinn? Kinn már hó van! :-) Tegnap lehavazott. Ez volt az első hó, amit itt Pilisszentkereszten megéltünk.

Szép volt. Reggel nekilendült, és sötétedésig folyamatosan hullt. Olyan jó volt látni, örülni neki gyermeki lelkesedéssel, ahogy nőttön-nőtt, milliméterről-milliméterre, centiről-centire, megállt a korláton, meg a lépcsőkön, s kinn a kertben a lapuló fűszálakon is.

Dél körül már - hogy is mondjam - nagyon viszketett a seggem, hogy kimenjek a szakadó hóba, de mivel azért annyi még nem volt, hogy hóembert építsek (na meg Réka sem volt itthon, hogy e munkát koordinálja :-) ), gondoltam veszem a fotógépet és megörökítem az első havazást. De fotók készítése egy pillanatig sem jutott az eszembe - ilyen gyönyörű havazást csak videón lehetett megörökíteni az utókornak! :-)

Jóideje nem videóztam az 5D-vel, idén még egyáltalán nem, tavaly is csak Csíksomlyón egy picit. Az utolsó projekt, amit direkt ezzel filmeztem, több, mint két éve volt, az az emlékezetes pádisi esős kirándulás! :-) De mikor előveszem a videó-funkciót, soha nem kell csalódnom! A kis Sony kézikamerához képest a képminőség hihetetlenül gyönyörű, és bár itt nincs 60 fps (nem is hiányzik), a filmszerű 24 képkocka mindig lenyűgöz, mikor a felvételeket újranézem. A lencséken használt manuális fókuszállítással pedig sikerült pár igen látványos havazós felvételt készíteni. Kedvencem az alábbi videón látható első képsor, majd az, ahogy a harmadikról a negyedikre átvált - harmadik: teljesen eltekert, éltelen, épp a lencse előtt szállingozó hópelyhek "jönnek be" élesre, negyedik: fókuszban minden, Isten hozott a téli Tündérországban! :-)

csak HD-ban nézzétek :)

Az első hó (First snow) from Kőmíves Zoltán on Vimeo.

a zenéért köszönet a Republic együttesnek: Gótika ("Miért, maga bohóc?" c. albumról, 2011)
film: Canon EOS 5D Mark II & Canon 17-40mm f/4L & Canon 50mm f/1.4 & Canon 70-200mm f/4L IS
készült: Pilisszentkereszten, 2013. november 25-én

vissza a blog főoldalára